Zupa krem z kukurydzy i awokado
Składniki:
- porcja rosołowa z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- sól i pieprz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 awokado
- pół puszki kukurydzy
- 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać zimną wodą (ok. 2 l), zagotować i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać opłukane mięso, sól i pieprz i kukurydzę. Gotować, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wtedy je wyjąć, ostudzić, obrać z kości i drobno posiekać.
Zupę z warzywami i mięsem zmiksować, zagotować ponownie i dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek. Zaprawić śmietaną lub jogurtem. Podawać z kawałkami awokado i pozostałą kukurydzą, posypać natką.