O nas

Sztuka Odżywiania powstała z myślą o tych, którzy chcą prowadzić zdrowy styl życia. To miejsce dla osób, dla których ważne jest zdrowe odżywianie. Chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie wiesz jak? Dołącz do Sztuki Odżywiania!

Ważna jest wiedza - dlatego zajmujemy się edukacją w zakresie zdrowego, zrównoważonego odżywiania, a także w zakresie aktywności fizycznej oraz rozwoju osobistego.

Sztuka Odżywiania, bo odżywianie to sztuka!

 Więcej o naszym podejściu oraz co oferujemy darmowo lub płatnie, przeczytasz w artykule "Jesteś tu pierwszy raz? Zacznij tutaj".

Zespół Sztuki Odżywiania:

Katarzyna Rudnicka - trener, doradca żywieniowy, propagator zdrowego odżywiania, pomysłodawczyni serwisu Sztuka Odżywiania, współtwórca ogólnopolskiej kampanii na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowy Przedszkolak.org.

"Zdobyłam tytuł magistra inżyniera z zakresu żywienia człowieka i technologii żywności na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie. Mam również kwalifikacje nauczycielskie. Ukończyłam kurs "Praktyczna terapia przez odżywianie" z Daverickiem Leggettem. a także "Diet and Nutritional Advisor Diploma" (doradztwo żywieniowe) w Wielkiej Brytanii.

Mieszkałam i pracowałam w Niemczech i Norwegii, co było dla mnie inspirującym doświadczeniem. Współpracowałam z przemysłem spożywczym - szkolenia i wdrożenie systemu GMP/GHP/HACCP oraz minimum sanitarne w piekarniach, masarniach, cukierniach, sklepach spożywczych. Uczyłam zawodu kucharz, pomocnik kucharza oraz organizator cateringu. Do tej pory pracowałam z różnymi grupami: kadra kierownicza, pracownicy produkcyjni, uczestnicy KIS-u, CIS-u, osadzeni w Areszcie Śledczym, prowadzę także grupy otwarte.

Jestem współautorką kilku książek elektronicznych: "Prowadź zdrowy styl życia. Poradnik dla początkujących", "Smak zdrowia o poranku", "Poznaj szkoły odżywiania", "Przez żołądek do serca, czyli efektowne potrawy w kwadrans", "Wegetariańskie przekąski, zupy i II dania", "ANTYporadnik - Wychowaj sobie Niejadka" oraz "Małe ogródki od kuchni" (eBook w ramach kampanii Zdrowy Przedszkolak.org otworzy się w nowym oknie). Moje zainteresowania dotyczą również psychologii diety. 

Zawsze interesuje mnie znalezienie przyczyny problemu, nie tylko usuwanie objawów. W razie potrzeby korzystam ze wsparcia lekarzy. Dlatego decydując się na współpracę, decydujesz się na zmianę swojego życia. To może być pierwszy krok na drodze do zdrowia!

Segreguję śmieci, nie oglądam telewizji, pasjonuje mnie Internet, trenuję komunikację nvc (Porozumienie bez Przemocy)."

Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Anna Ptak - jestem absolwentką wydziału nauk o żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na kierunku biotechnologia żywności.Ukończyłam również kurs „Dietetyka i Odchudzanie” I i II stopnia. Rozpoczęłam studia podyplomowe z dietoterapii w Lublinie. Cały czas pogłębiam swoją wiedzę uczestnicząc w warsztatach makrobiotycznych oraz wykładach z zakresu odżywiania. Na co dzień dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi, obalam mity dotyczące zdrowego odżywiania, pomagam wprowadzać zmiany żywieniowe oraz układam indywidualne jadłospisy.

  Jestem współautorką ebooka "Kasza jaglana na 99 sposobów" oraz autorką kilku artykułów, m. in. Przykładowy jadłospis dla dziecka w okresie jesienno-zimowym, Lista E- co powinieneś o nich wiedzieć, Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania?, Indeks glikemiczny oraz Alergia pokarmowa. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, tworzyć własne przepisy, większość z nich znajdziecie na naszej stronie Sztuka Odżywiania. Wierzę, że to, co jemy i jak żyjemy ma istotny wpływ na nasze życie. Staję się świadomym konsumentem i pragnę przekazać swoją wiedzę i pasję ludziom. Chcę przekonać innych, że zdrowe jedzenie też może być smaczne... i nie musimy być specjalistami ds. odżywiania, aby zdrowo żyć!

Lubię aktywny tryb życia, poznawanie nowych ludzi i miejsc - dzięki temu staję się spełnionym i szczęśliwym człowiekiem.

Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 Marta Skrzydłowska - jestem absolwentką Uniwersytetu Wrocławskiego o kierunkuadministracja publiczna oraz studiów podyplomowych z zarządzaniajakością wprzedsiębiorstwie.Od kilku lat szkolę się w zakresie zdrowego odżywiania oraz interesuję się tradycyjną medycyną chińską. Prowadzę konsultacje indywidualne, specjalizuję się w zarządzaniu masą ciała, czyli pomagam tym, którzy chcą mądrze i skutecznie schudnąć lub przytyć. Biorę też udział w debatach i piszę lub tłumaczę artykuły, np. o bakłażanie, bazylii, fasolce szparagowej, właściwościach oczyszczających buraków, diecie oczyszczającej kaszą jaglaną, czy też o nietolerancji glutenu. Czytam i recenzuję książki, np. o Ajurwedzie czy Diet Coachingu.

Wciąż się dokształcam, aktualnie kończę kurs Diet andNutritional Advisor Diploma (doradztwo żywieniowe) w Wielkiej Brytanii.

Gdy mam wolną chwilę, czytam książki, chodzę do kina i teatru.  Staram się spędzać aktywnie czas, chodzę na zajęcia z tańca, jeżdżę na nartach, a nawet spacer w wiosenne dni wprowadza mnie w dobry nastrój.

Do Sztuki Odżywiania przyłączyłam się, bo interesuję się zdrowym odżywianiem, ekologicznymi produktami. Również chciałabym promować taki styl życia. Nie chodzi tylko o to co znajduje się na talerzu, ale także o odpowiednie myślenie, ruch. Jeżeli odwiedzające naszą stronę osoby zaczną się zastanawiać, co jedzą i co kupują, tzn. że osiągnęliśmy nasz cel.

Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


 

 

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.