Kolorowa sałatka z kuskus
Składniki:
- 350 g kaszy kuskus
- 1 szklanka wody
- 1 duża cukinia
- 1/2 małego bakłażana
- 250 g brokułów
- 1/4 papryki czerwonej
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- mała biała cebula
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- sól
- pieprz ziołowy
Sos do sałatki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
- Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
- Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
- Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.