Zapraszamy w każdy czwartek!

Indywidualne porady żywieniowe za free!, czyli za darmo.
Kiedy? Każdy czwartek, w godz. 13.00 - 14.00 Zapisy? Wyślij emaila na
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
- dostaniesz informacje o pierwszym wolnym terminie. Czasami jest to nawet najbliższy czwartek, np. gdy ktoś przełoży swój termin. Jak? skype: sztukaodzywiania. Bedziemy się słyszeć, nie będziemy widzieć (wtedy łatwiej skupić się na rozmowie). Warto przygotować i zapisać sobie pytania do specjalisty. Rozmowa trwa od 15 do 30 minut.
Rozwiej swoje wątpliwości! Dowiedz się czegoś nowego. Skorzystaj - dlaczego nie?
Uwaga - istnieje możliwość umówienia sie w innym terminie; wystarczy do nas napisać maila.
Powitaj nowy dzień ze „Smakiem zdrowia o poranku”
Chcesz pozytywnie i zdrowo rozpocząć nowy dzień? Masz już dość nudnych kanapek lub musli na mleku? Mamy dla Ciebie pewną propozycję.
Sztuka Odżywiania zaprasza do zakupu i lektury nowego ebooka poświęconego zdrowym śniadaniom – „Smak zdrowia o poranku” autorstwa Katarzyny Rudnickiej, Marioli Natanek oraz Marty Krawczyk – autorki bloga Czym chata bogata.
Znajdziecie w nim fachowe porady specjalistów zdrowego odżywiania oraz propozycje 29 smacznych i zdrowych śniadań – na ciepło i zimno, na słodko i słono. Pyszne kasze, sałatki i przepis na kawę bez wyrzutów sumienia – to tylko niektóre z naszych pomysłów. Dodatkowo każdy z przepisów zawiera symbole, określające, wpływ danej potrawy na nasze zdrowie oraz komentarz dietetyka.
Więcej…
1. Co skłoniło Panią do napisania książki o diet coachingu?
Urszula Mijakoska: Po skończeniu kilku kursów coachingowych, sama na sobie doświadczyłam, jak wspaniałym narzędziem zmiany i rozwoju jest coaching. Gdy zaczęłam pracować jako biznes coach potwierdził się fakt, że coaching jest bardzo skuteczną metodą zmiany dla moich klientów. Drugą moją pasją jest zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia. Pojawiła się myśl, jak przenieść metodę coachingu do dietetyki, jak sprawić by osoby które chcą schudnąć mogły tego dokonać bez efektu jo-jo itp. Praca nad realizacją tego zamierzenia przyniosła właśnie diet coaching. Ta innowacyjna metoda na polskim rynku znalazła już wielu praktyków. Jest 15 diet coachów, którzy ukończyli prowadzony przeze mnie kurs diet coachingu. Natomiast sam pomysł napisania książki pojawił się wraz z telefonem Pani Renaty Kickiej z wydawnictwa Edgard – Samo sedno. Był następstwem moich działań związanych z rozpowszechnieniem idei diet coachingu.
Więcej…

W połowie czerwca w księgarniach pojawiła się książką Magdaleny Makarowskiej "Jedz Pysznie ... razem z dzieckiem. Czyli kochanie przez gotowanie". Książką ta w znaczącym stopniu narusza nasze prawa autorskie. Nigdy nie wyraziłyśmy zgody na użycie w tej publikacji przepisów oraz tekstów pochodzących z naszych blogów, stron oraz tych udostępnionych na rzecz kampanii społecznej Zdrowy Przedszkolak. org.
Katarzyna - Sztuka Odżywiania
oraz
Maria - Antoshkowe Smaczki
Marta - In Harmony with Nature
Marta - Czym Chata Bogata
Magda - Zielenina
Justyna - Pani Jekyll i Panna Hyde
Dominika - Tao Zdrowia
Emilia - organizator kampanii społecznej Zdrowy Przedszkolak.org
zdjęcie okładki pochodzi z:http://wydawnictwofeeria.pl/pl/ksiazka/jedz-pysznie-razem-z-dzieckiem
Ileż z nas nie poszukiwało diety, która sprawi że stracimy zbędne kilogramy i na stałe zmienimy nasze nawyki żywieniowe. Książka Urszuli Mijakoskiej “Diet Coaching. Przewodnik dla wiecznie odchudzających się.” jest odpowiedzą na te poszukiwania. Nie jest to zwykły przewodnik, bo nie znajdziecie tutaj szybkiego sposobu no to, aby w tydzień zrzucić 10 kilogramów oraz nie jest to opis kolejnej diety cud. Za to z pewnością odnajdziecie w nim sposób, aby krok po kroku zbudować swojego wewnętrznego diet coacha.
Jest to pierwsza książka tego typu, która ukazała się na polskim rynku. Sama idea diet coachingu polega na wzbudzeniu motywacji do zmian na trzech płaszczyznach: odżywiania, przekonań i zachowania oraz ugruntowania nowych nawyków żywieniowych. Opiera się na holistycznym podejściu do zdrowia, co gwarantuje skuteczność i długotrwałe efekty. Ważne jest “tu i teraz”, a nie “tam i wtedy”. Diet coaching uczy Ciebie przede wszystkim uważności na to co jesz, kiedy , ile, dlaczego, po co.
Więcej…
Pamiętaj, że życie jest sztuką możliwego, więc nie wprowadzaj wszystkich zmian na raz. Skuteczniejsze jest systematyczne, powolne zmienianie nawyków niż nagła rewolucja. Stosuj zasadę 80/20, czyli 80% zdrowych zasad, 20% na odstępstwa. Nie dajmy się zwariować!
Czy we wszystkich dietach liczy się kalorie? Czy stosowanie diety łączy się z określoną aktywnością fizyczną? W której diecie dzielimy produkty według smaku, a w której według kolorów?
W tym ebooku zajmujemy się 6 dietami: Pięciu Przemian, Ajurwedą, wegetariańską, grup krwi, makrobiotyczną i rozdzielną. W opracowaniu celowo nie zawarto szczegółowej filozofii, ani zaleceń każdej z diet – ma to być jedynie zestawienie najważniejszych właściwości, ważnych z punktu widzenia osoby poszukującej swojej drogi do zdrowia. Tekst ma zainteresować i pobudzić do poszukiwania bardziej szczegółowych informacji o wybranej diecie, która może stać się naszym sposobem na życie.
Przedstawione w poniższym ebooku diety nie są typowymi dietami redukcyjnymi o ograniczonym czasie stosowania, to raczej zdrowy sposób odżywiania na całe życie. Stąd w tytule nazwa „szkoły odżywiania”, czyli coś więcej niż zwykła dieta. Są to szkoły holistyczne, co oznacza postrzeganie człowieka w połączeniu ze wszystkimi aspektami jego życia.
Autorami tego opracowania są: Monika Gębarowska i Katarzyna Rudnicka (treść merytoryczna) oraz Łukasz Sikorski (projekt graficzny i skład). Konsultacja merytoryczna: Emilia Lorenc - diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny, dietetyk www.integrativemedicine.eu oraz Dorota Łapa – dietetyk, pielęgniarka, www.orkiszowepola.pl
Ebook pobierzesz Tutaj.
Miłej lektury życzy zespół Sztuki Odżywiania.

Przygotowaliśmy dla Państwa kilka przepisów na romantyczne danie we dwoje (kliknij w obrazek obok, aby pobrać ebooka), nie tylko z okazji Walentynek. Zachęcamy do wspólnego przygotowania posiłków, co jest okazją do rozmów, bliskości i tworzenia więzi. Gotowanie to wspaniała okazja, by być razem, razem obierać, kroić czy mieszać, po to, by chwilę później cieszyć się wspólnie przygotowaną potrawą, do której wkładamy serce.
Wszystkie potrawy z tego zbioru można wykonać z łatwo dostępnych składników, wszystkie są proste w wykonaniu i jednocześnie bardzo efektowne. Każdy z przepisów opatrzony jest legendą, dzięki której dowiemy się, jaki wpływ na nasze zdrowie mają prezentowane potrawy. Zdanie specjalisty wskaże wartość zdrowotną dania, a także podpowie, co zrobić by np. poprawić trawienie.
Autorki ebooka to Marta Krawczyk (przepisy i zdjęcia), Katarzyna Rudnicka (zdanie specjalisty i legenda) oraz Łukasz Sikorski (projekt graficzny i skład).
Spis przepisów
Wegetariańskie:
- sałatka z warzywami i jajkami przepiórczymi
- przekąski a'la pizza
- sałatka ze ślimaczków z tortilli
Mięsne:
- roladki z indyka w papierze ryżowym
- sakiewki drobiowo-orzechowe gotowane na parze
- grzanki z karmelizowaną cebulą i wołowiną
- pałeczki indycze z kolorowym kuskusem
- flądra gotowana na parze z warzywami
Wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem zapraszamy do wypróbowania przepisów z ebooka, a także do lektury artykułów i przepisów na www.SztukaOdzywiania.pl.
Życzymy powodzenia w kuchni!
Zespół Sztuki Odżywiania
Kliknij w obrazek, żeby pobrać
Z okazji obchodzonego na całym świecie 11 stycznia Dnia Wegetarian przygotowaliśmy niespodziankę. Zarówno dla wegetarian, jak i sympatyków Sztuki Odżywiania nie będących wegetarianami przygotowaliśmy bezpłatny ebook z wegetariańskimi przepisami na przekąski, zupy i II dania.
Autorka przepisów i zdjęć: Marta Krawczyk z bloga Czym chata bogata
Autorka komentarzy: Katarzyna Rudnicka ze Sztuki Odżywiania
Przepisy zostały opatrzone zdjęciami potraw oraz komentarzem specjalisty. Każdy z przepisów został również opatrzony informacją na temat termiki potrawy, jej wpływu na wagę oraz układ krwionośny. Wśród przepisów jest m.in.:
- Grillowany bakłażan z pastą twarogowo-paprykową
- Fasolka szparagowa z sosem warzywnym
- Zupa krem z pieczonych buraków
- Duszone warzywa z kaszą jaglaną
Zachęcamy do pobrania ebooka i życzymy miłej lektury. Smacznego!
Zespół Sztuki Odżywiania

Sztuka Odżywiania została laureatem Plebiscytu Know Health 2011.
Otrzymaliśmy III nagrodę w kategorii 1: Najlepsze działania CSR w dziedzinie promocji i profilaktyki zdrowia.
W gronie zwycięzców znalazły się:
I Miejsce
Program – Razem zadbajmy o zdrowie
Jeronimo Martins Dystrybucja
II Miejsce
Program - Z uśmiechem przez życie
Klinika Ortodontyczna „Orthosmile” z Wrocławia
III Miejsce
Program – Sztuka odżywiania
Spółdzielnia Socjalna „Smaki Życia” z Olsztyna
Dziękujemy wszystkim, którzy trzymali za nas kciuki!
Więcej…
|
|