Start >> Przez żołądek do serca, czyli efektowne potrawy w kwadrans - darmowy ebook
  • Po co istniejemy? Co proponujemy?

    Zdrowe i wygodne rozwiązania Sztuki Odżywiania
    - w pracy i w domu

  • Skorzystaj z zebranej wiedzy, zamów konsultacje żywieniowe, dołącz do społeczności Sztuki Odżywiania na Facebooku.

  • Celem Sztuki Odżywiania

    jest prowadzenie edukacji w zakresie zrównoważonego odżywiania

Aktualności

Kampania Zdrowy Przedszkolak.

Sztuka Odżywiania jest współtwórcą projektu Zdrowy Przedszkolak.org i aktywnie wspiera Kampanię na rzecz diety naturalnej w przedszkolu "Zdrowy Przedszkolak".

Ze strony internetowej Zdrowy Przedszkolak.org:

Zdrowyprzedszkolak.org oraz Instytut Medycyny Integracyjnej zapraszają do udziału w projekcie:

Zdrowy Przedszkolak. Kampania na rzecz naturalnej diety w przedszkolu

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości.

Jadłospisy dla dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak wybór produktów spożywczych w znaczącym stopniu nie jest oparty o żywność dobrej jakości, stosuje się np. produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych.

Celem projektu Zdrowy Przedszkolak jest poprawa jakości odżywiania dzieci przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania.

Projekt kierowany jest do osób odpowiedzialnych za zdrowie naszych dzieci, czyli:

  • rodziców dzieci w okresie rozwoju
  • pedagogów oraz osób odpowiedzialnych za żywienie w placówkach przedszkolnych
  • firm cateringowych i innych dostarczających pożywienie dla przedszkoli
  • ekorolników oraz dystrybutorów promujących ekologiczne żywienie
  • wszystkich osób i organizacji, dla których zdrowie dzieci jest ważne.

Z naturalnych produktów można przygotować proste, zdrowe potrawy bez dużych wydatków. Poprawa jakości żywienia przedszkolnego będzie ważną inwestycją w zdrowie i rozwój naszych dzieci.

W ramach projektu umożliwiamy:

  • przygotowanie materiałów informacyjnych, edukacyjnych
  • przygotowanie modelowych jadłospisów dla dzieci przedszkolnych
  • warsztaty na temat naturalnego odżywiania dzieci w przedszkolu
  • współpracę placówek przedszkolnych z podmiotami zajmującymi się produkcją i dystrybucją produktów uzyskanych w oparciu o ekologiczne procesy w zgodzie z naturą.

Autorzy projektu: Serwis zdrowyprzedszkolak.org oraz Instytut Medycyny Integracyjnej

Współautor projektu: Sztuka Odżywiania

 


Kup ebooka

Kasza jaglana - 99 przepisów

Tylko 46 zł w duecie!

Ebook o śniadaniach

Sprawdź bestsellery Złotych Myśli

 

Zostaliśmy nagrodzeni
w plebiscycie
KNOW HEALTH 2011