Przygoda z przyprawianiem. Część 5.

Kurs przyprawiania moduł 5
25,00 PLN

Moduł 5.

Zagadnienia:

  • Opisane nośniki smaku to: cebula, curry, czosnek, sól himalajska oraz zioła prowansalskie.

  • Zbiór linków z przepisami zgodnie z tematyką tego modułu.

Mieszanki przypraw domowej roboty.

W pozostałych częściach kursu:

Moduł 1.

Zagadnienia:

  • Podstawy metody Pięciu Smaków.

  • Co to są nośniki smaku?

  • Nośniki smaku: cytryna, imbir, kurkuma, masło klarowane, sól morska.

  • Zbiór linków z przepisami zgodnie z tematyką tego modułu.

Plakat w dwóch wersjach kolorystycznych.

Ćwiczenie na rozróżnianie smaków.

Moduł 2.

Zagadnienia

  • Zasada pięciu smaków, czyli jak przyprawiać w sposób zrównoważony.

  • I dopraw do smaku” - od czego zależy smak przyprawy i jakie przypraw stosować?

  • Ile nośników smaku dodać do potrawy?

  • Nośniki smaku: ocet, majeranek, oliwa z oliwek, ziele angielskie, sos sojowy.

  • Zbiór linków z przepisami zgodnie z tematyką tego modułu.

Lista nośników smaku do wypróbowania.

Pasty do chleba.

Moduł 3.

Zagadnienia

  • Smak gorzki - dlaczego ważny?

  • Nośniki smaku: miód, cynamon, gałka muszkatołowa, owoc jałowca, rozmaryn suszony.

  • Zbiór linków z przepisami zgodnie z tematyką tego modułu.

Naturalne wzmacnianie odporności.

Moduł 4.

Zagadnienia

  • Znaczenie smaku słodkiego.

  • Lista zamienników białego cukru rafinowanego.

  • Nośniki smaku suszone: bazylia, oregano, tymianek; oraz świeże: koperek i natka pietruszki.

  • Zbiór linków z przepisami zgodnie z tematyką tego modułu.

Garść porad Ani dotyczących przypraw.

Moduł 6.

Zagadnienia:

  • Rola smaku słonego.

  • Opisane nośniki smaku to: cząber, lubczyk, mięta, rozmaryn i szałwia.

  • Zbiór linków z przepisami zgodnie z tematyką tego modułu.

11 porad jak ograniczyć sól.

Format: pdf (do samodzielnego wydruku lub czytania na komputerze/ laptopie)

Uwaga: możesz pobrać wszystkie pliki zaraz po zaksięgowaniu wpłaty