Ebook "Kasza jaglana na 99 sposobów"

 

Anna Ptak ze Sztuki Odżywiania oraz Małgorzata Salawa z bloga Zdrowa Kuchnia Sowy w ramach wspólnego przedsięwzięcia przygotowały e-book “Kasza jaglana na 99 sposobów”.Czym jest ten e-book:

  • praktycznym poradnikiem odsłaniającym smak, właściwości i naturę kaszy jaglanej

  • wyczerpującym źródłem informacji o tym unikatowym produkcie żywnościowym

  • wyjaśnieniem dlaczego kasza jaglana jest tak ważna w codziennym menu oraz jak zbawienny wpływ ma na nasze zdrowie

  • podpowiedzią jak włączyć kaszę jaglaną do diety całej rodziny

  • zaskakującym źródłem jaglanych sekretów... pozakulinarnych.

Jest to pierwszy tak obszerny przewodnik po świecie kaszy jaglanej, oferujący 99 przepisów z jej udziałem.

Każdy z nich można wykonać z łatwo dostępnych składników, wszystkie są proste w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczne. Kolorowe zdjęcia wybranych potraw zachęcają do ich spróbowania.

Stworzony przez nas poradnik i zbiór przepisów jest zachętą do wprowadzenia tej mało znanej i niedocenionej kaszy do diety całej rodziny oraz pomocą w kuchennych eksperymentach z jej udziałem.

"Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować" - recenzja książki Magdaleny Gorzkowskiej

Biorąc książkę "Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować" pierwszy raz do ręki, podeszłam bez większego entuzjazmu - kolejna lektura o ziołach, mam już ich kilka, więc czego nowego mogę się spodziewać? Okazało się jednak, że się myliłam.

 Ta książka to rzetelna i kompleksowa wiedza o wybranych ziołach z naszej strefy klimatycznej, od pierwszej do ostatniej strony dogłębnie przemyślana i dopracowana.

Zawiera charakterystykę 43 ziół. Co ciekawe, nie opisanych według kolejności alfabetycznej, a według miesięcy, w których można je zbierać.

Autorka Magdalena Gorzkowska w prosty i ciekawy sposób wprowadza nas w świat najbardziej znanych i dostępnych w naszej strefie klimatycznej ziół.

 Większość z nich jest nam dobrze znana (a jakże niedoceniana), a co ważne - łatwo dostępna i prosta w uprawie (dla lubiących prace w ogródku).

Recenzja książki “Ajurwedyjska książka kucharska."

Z wielkim zaciekawieniem zabrałam się do czytania książki “Ajurwedyjska książka kucharska. Jak żyć zdrowo i dobrze się odżywiać”, autorstwa Amadeii Morningstar, Urmilii Desai, gdyż podobnie jak inne holistyczne podejścia do odżywiania, filozofia ajurwedyjska nie ogranicza się do leczenia choroby poprzez powierzchowne leczenie objawów. Zamiast tego traktuje każdą jednostkę jako całość - jedność ciała i umysłu.

Autorki w bardzo przystępny sposób opisują zasady gotowania wg ajurwedy. Krok po kroku opisują jak przyrządzić potrawę. Dla osób, które nie wiedzą, którym rodzajem doszy są, został przygotowany kwestionariusz. Na jego podstawie sami będziemy mogli określić, którą z dosz jesteśmy: wata, pitta, czy kapha. W książce zamieszczony jest opis każdej z konstytucji ciała wraz z podaniem ich właściwości i potrzeb żywieniowych.

Ebook - Smak zdrowia o poranku

Powitaj nowy dzień ze „Smakiem zdrowia o poranku”

Chcesz pozytywnie i zdrowo rozpocząć nowy dzień? Masz już dość nudnych kanapek lub musli na mleku? Mamy dla Ciebie pewną propozycję.

Sztuka Odżywiania zaprasza do zakupu i lektury nowego ebooka poświęconego zdrowym śniadaniom – „Smak zdrowia o poranku” autorstwa Katarzyny Rudnickiej, Marioli Natanek oraz Marty Krawczyk – autorki bloga Czym chata bogata.

Znajdziecie w nim fachowe porady specjalistów zdrowego odżywiania oraz propozycje 29 smacznych i zdrowych śniadań – na ciepło i zimno, na słodko i słono. Pyszne kasze, sałatki i przepis na kawę bez wyrzutów sumienia – to tylko niektóre z naszych pomysłów. Dodatkowo każdy z przepisów zawiera symbole, określające, wpływ danej potrawy na nasze zdrowie oraz komentarz dietetyka.

Recenzja książki Urszuli Mijakoskiej

Ileż z nas nie poszukiwało diety, która sprawi że stracimy zbędne kilogramy i na stałe zmienimy nasze nawyki żywieniowe. Książka Urszuli Mijakoskiej “Diet Coaching. Przewodnik dla wiecznie odchudzających się.” jest odpowiedzą na te poszukiwania.  Nie jest to  zwykły przewodnik, bo nie znajdziecie tutaj szybkiego sposobu no to, aby w tydzień zrzucić 10 kilogramów oraz nie jest to opis kolejnej diety cud. Za to z pewnością odnajdziecie w nim sposób, aby krok po kroku zbudować swojego wewnętrznego diet coacha.

Jest to pierwsza książka tego typu, która ukazała się na polskim rynku. Sama idea diet coachingu polega na wzbudzeniu motywacji do zmian na trzech płaszczyznach: odżywiania, przekonań i zachowania oraz ugruntowania nowych nawyków żywieniowych. Opiera się na holistycznym podejściu do zdrowia, co gwarantuje skuteczność i długotrwałe efekty. Ważne jest “tu i teraz”, a nie “tam i wtedy”. Diet coaching uczy Ciebie przede wszystkim uważności na to co jesz, kiedy , ile, dlaczego, po co.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.