Przepisy na zupę

Zupa krem z kukurydzy z awokado

Składniki:
porcja rosołowa z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
sól i pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 awokado
pół puszki kukurydzy
100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
natka pietruszki
ząbek czosnku

Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać zimną wodą (ok. 2 l), zagotować i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać opłukane mięso, sól i pieprz i kukurydzę. Gotować, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wtedy je wyjąć, ostudzić, obrać z kości i drobno posiekać.
Zupę z warzywami i mięsem zmiksować, zagotować ponownie i dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek. Zaprawić śmietaną lub jogurtem. Podawać z kawałkami awokado i pozostałą kukurydzą, posypać natką.

 

Parippu - zupa z soczewicy i mleczka kokosowego

Składniki:
0,5 l wody
25 dag (około szklanki) czerwonej soczewicy
250 ml (szklanka) mleczka kokosowego
1 duża cebula
1 pomidor
2 zielone papryczki chilli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
sól do smaku

Część podsmażana:
2 łyżki dobrego oleju
1 mniejsza cebula
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
8 - 10 listków curry

Sposób przygotowania:
Do niezbyt dużego garnka wlać 0,5 l zimnej wody i wsypać soczewicę. Zanim zacznie się gotować, posiekać cebulę, pomidora oraz papryczki po uprzednim usunięciu z nich nasion. Dodać całość do wywaru. Następnie wsypać kolendrę, kmin i kurkumę. Wlać mleczko kokosowe. Całość gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupa zgęstnieje w miarę, jak będzie mięknąć soczewica. Gdyby całość okazała się zbyt gęsta, można dolać odrobinę wrzącej wody.
Przygotować mały rondel lub patelnię. Rozgrzać w nim olej i wsypać nasiona kminu oraz gorczycy. Przykryć pokrywką, gdyż nasiona będą pękać i fruwać po całym naczyniu. Następnie dodać posiekaną cebulkę i listki curry. Podsmażać, aż cebula się zezłoci.
Całość przełożyć do garnka z soczewicą. Posolić do smaku.
Ilość składników zapewni 3-4 porcje. Czas przygotowania - około 20 minut.

 

Zielone jest zdrowe, czyli krem strączkowy ze słonecznikiem

Składniki:
skrzydełko z kurczaka
40 dkg pręgi wołowej
torebka mrożonego groszku
torebka mrożonego bobu (jeśli jest sezon można surowego)
1 włoszczyzna (dobrze dodać dodatkową marchewkę, jeśli w paczce jest jej mało)
1 nieduża cebula
garść pestek słonecznika
kilka kiełków słonecznika
kwaśna, gęsta śmietana 18%
sól, pieprz do smaku,
zioła wszelkie świeże pachnące: my pokroiliśmy kilka liści bazylii

Przygotowanie:
Skrzydełko z kurczaka i pręgę wołową starannie myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy bulion, do którego dorzucamy włoszczyznę (wcześniej umyte i obrane warzywa). Małą cebulę kroimy w cienkie talarki i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Do gotującego się bulionu wrzucamy mrożony groszek. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie. Miękkie strąki bobu odcedzamy i obieramy z łupinek. Marchew, seler i zielony groszek miksujemy blenderem na jednolitą masę dodając także obrany bób. Wyłączamy bulion, odcedzamy sam wywar. Wlewamy zmiksowane warzywa i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Krem wlewamy do barszczówki. Na wierzchu kładziemy łyżkę kwaśniej śmietany, klika kiełków słonecznikowych i posypujemy prażonymi pestkami.

Przepisy na zimę i początki wiosny

Przepisy są podane według zasad Pięciu Przemian

Legenda:

K – smak kwaśny (DRZEWO), G – smak gorzki (OGIEŃ), Sł – smak słodki (ZIEMIA),

O – smak ostry (METAL), Sn – smak słony (WODA)


Śniadania


Owsianka

G - do wrzącej wody

Sł - wrzucić rodzynki, posiekane daktyle i morele

Sł – pokrojone w kostkę jabłko

O - wsypać płatki owsiane (na 1 część płatków 2 części wody)

O - dodać cynamonu i kardamonu (albo plasterek imbiru)

Sn - trochę zimnej wody

K – kilka kropli cytryny

G – małą szczyptę kurkumy

Całość gotować na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut

Do owsianki (już na talerzu) dodać po łyżce świeżego masła i miodu


Kasza jaglana – wersja najszybsza

G – do 3 szklanek wrzątku

Sł – wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej

Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody.

Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (słonecznika, dyni), płatkami migdałowymi.


Kasza jaglana z owocami i imbirem

G – do 3 szklanek wrzątku

Sł – wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej

Sł – dorzuć pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego

O – jeden plasterek świeżego imbiru

Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody.

Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (słonecznika, dyni), płatkami migdałowymi.


Obiady

Pierś indycza curry z pieczarkami

G: do rozgrzanego garnka

Sł: wlać 2 łyżki oleju

O: pokrojoną pierś z indyka

O: Pieprz

Sn: Sól

K: kilka kropli cytryny lub natka pietruszki – jak kto woli

G: Kurkuma (mała szczypta)

O: Curry

Sł: Pieczarki pokrojone w plasterki – dusić 20 minut pod przykryciem

Sn: dodać sos sojowy lub sól morską

K: wlać 2 łyżki śmietany


Podawać z ryżem pełnoziarnistym lub kaszą jaglaną


Zupa wiejska

Wersja niewegetariańska

Sł: Zimna woda

K: Kurczak (wybrane elementy)

G: Kurkuma

O: Imbir

Zagotować, wylać

K: Kurczak

wersja wegetariańska zaczyna się od:

G: Gorąca woda

Sł: Marchew, pietruszka, ziemniaki

O: Seler, por, cebula, czosnek

O: Pieprz czarny, ziołowy

Sn: Sól, sos sojowy

K: Koperek, natka

G: Gorąca woda

+ lane kluski (jajko Sł, sól Sn, mąka pszenna lub orkiszowa K)

wycisnąć czosnek


Zupa soczewicowa wegetariańska

Do gorącego garnka (G)

wlać oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy) (Sł)

wrzucić drobno pokrojoną cebulę (czerwoną) (O), przesmażyć

dodać zmiażdżony czosnek (O)

listek laurowy (O)

sos sojowy bądź odrobinę soli (Sn)

koperek (K)

gorącą wodę (G)

kaszę jaglaną, starkowaną marchewkę, ewentualnie ziemniaki (Sł)

zioła prowansalskie, odrobinę majeranku i pieprzu ziołowego (O)

czerwoną soczewicę (Sn)


gotować 20-30 minut

uzupełnić wodą, jeżeli trzeba

ocet balsamiczny lub sok z cytryny (K)

odrobinę kurkumy (G)

łyżka masła (Sł)


Zupa warzywna rozgrzewająca:

Do 2-3 litrów wrzątku (G) dodać

Szczyptę tymianku (G) i pół łyżeczki kurkumy, wymieszać

3 pokrojone marchewki (Sł)

1 pokrojoną pietruszkę (Sł)

5 pokrojonych ziemniaków (Sł), wymieszać

Pół główki pokrojonej kapusty białej (O)

2 posiekane cebule (O)

3 posiekane ząbki czosnku (O)

Pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru (O)

Szczyptę pieprzu (O), wymieszać

Szklankę namoczonej wcześniej fasoli (Sn)

Szczyptę soli (Sn), wymieszać

Garść siekanej natki pietruszki (K), wymieszać

Gotować godzinę

Przygotować ciasto na lane kluski:

1 jajko (Sł)

1 szczypta soli (Sn)

1 łyżka mąki (K)


Zaprawić lanymi kluskami


Działanie:

-         Rozgrzewające

-         Wzmacniające


Zimowe napoje


Kawa naturalna gotowana:

Do garnka wsypać 3-4 łyżki zmielonej kawy (G)

Dolać litr gorącej wody (G), wymieszać

Dodać szczyptę cukru trzcinowego (Sł), wymieszać

Szczyptę kardamonu (O) i wymieszać.

Doprowadzić kawę do wrzenia, zdjąć z ognia i zamieszać


Działanie:

-         Rozgrzewające

-         Wysuszające

-         Wspomaga trawienie

Spożywać nie więcej niż 1 filiżankę dziennie. Nie stosować na pusty żołądek, przy problemach żołądkowych, zaburzeniach snu, rozdrażnieniu, przy anemii, wrażliwości na zimno.


”Herbatka” korzenna:

Do litra zimnej wody (K), dodać

Pół łyżeczki kakao (G), wymieszać

Szczyptę cynamonu (Sł.)

Szczyptę wanilii (Sł.), wymieszać

1 goździk (O)

łyżeczkę drobno pokrojonego imbiru (O)

szczyptę kardamonu (O), wymieszać

małą szczyptę soli (Sn), wymieszać

słodzić cukrem trzcinowym (Sł) i wymieszać


Działanie:

-         Rozgrzewające

-         Pobudza trawienie

-         Przyspiesza przemianę materii

Wzmacnia odporność

Przy katarze nie słodzić, dobry napój na zimę


Herbatka Imbirówka

2 plasterki świeżego imbiru zalać wrzątkiem

opcjonalnie – dodać kilka kropli cytryny i łyżeczkę miodu

Działa rozgrzewająco, wzmacnia odporność


Napoje wzmacniające – naturalne odżywki do stosowania w stanie osłabienia organizmu lub przy wzmożonym wysiłku psychofizycznym


Sok z warzyw kiszony– megawitamina. Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

Zetrzeć na tarce:

250 g marchwi

250 g buraków

250 g korzenia pietruszki

250 g selera

drobno pokroić :

250 g pora

250 g białej kapusty

Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku


Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą

Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.

Działanie:

- uzupełnienie witamin

- poprawa kondycji

- wzmocnienie odporności

- łagodne oczyszczenie organizmu

- zwiększenie sił witalnych


Przeznaczony dla osób :

- wycieńczonych, bez energii

- cierpiących na choroby przewodu pokarmowego

- z anemią

- po operacjach

- po naświetlaniu

- po kuracji antybiotykowej


Napój jabłkowy

Zmiksować:

1 szklankę soku jabłkowego bez cukru

1 łyżeczkę pyłku pszczelego

1 łyżeczkę miodu


Nektar życia

½ szklanki natki pietruszki i selera

½ szklanki kiełków (kilkudniowych)

2 szklanki wrzątku

Zmiksować wszystkie składniki


Koktajl wzmacniający

1 szklanka soku winogronowego bez cukru

pół szklanki daktyli

pół szklanki namoczonych orzechów

1 łyżka miodu

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżka oleju lnianego nieoczyszczonego

2 szklanki wody przegotowanej

Zmiksować wszystko w blenderze


„Mleczko” sezamowo – słonecznikowe

¼ szklanki sezamu

¼ szklanki łuskanych pestek słonecznika

wg uznania: kilka daktyli, moreli, fig

łyżeczka miodu lub pyłku pszczelego

Sezam i słonecznik namocz przez noc w wodzie.

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze (użyj tej samej wody, w której moczyły się nasiona)


Mleczko lniane

Czubatą łyżeczkę siemienia lnianego zalej wrzątkiem do połowy szklanki, odstaw na 1 h, uzupełnij wrzątkiem i wypij. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego.


Desery


Tort marchewkowy:

Ćwierć kilograma marchwi (Sł) utrzeć na drobnej tarce

Dodać 6 żółtek (Sł)

4-5 łyżek cukru trzcinowego (Sł)

150g masy marcepanowej (Sł), wymieszać

Kilka goździków (O)

Trochę drobno pokrojonego imbiru (O), wymieszać

Szczyptę soli (Sn), wymieszać

2 łyżki soku z cytryny (K), wymieszać

Szczyptę kakao (G), wymieszać

150g drobno pokrojonych orzechów (Sł)

150g zmielonych migdałów (Sł), wymieszać

Ubić 6 białek (Sł) i powoli dodawać do ciasta

Dodać trochę zimnej wody (Sn), jeżeli ciasto jest za suche

Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec około godziny w temperaturze 200ºC

Działanie:

- odżywcze

- lekko rozgrzewające

- wzmacniające

Świetny niedzielny deser


Gruszki w sosie waniliowym

G - wrzątek
Sł - gruszki, cynamon
O - goździki

Zagotować niewielką ilość wody, włożyć do niej obrane, podzielone na połówki gruszki, dodać cynamon i goździki, chwilę pogotować, wyłożyć połówki gruszek na salaterkę, ostudzić i zjeść.

Pieczone jabłka

K - jabłka
G - włoskie orzechy
Sł - miód, rodzynki, cynamon

Umyć jabłka (najlepiej antonówki), wydrążyć pestki, nadziać włoskimi orzechami, odrobiną miodu, rodzynkami, posypać cynamonem, upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.



Zupa rybna

A może zupa rybna?

Ryba winna być morska i wypatroszona, ale z głową. Można złowić, można nabyć drogą kupna.