Zupa rybna

A może zupa rybna?

Ryba winna być morska i wypatroszona, ale z głową. Można złowić, można nabyć drogą kupna.

 

 

 

Dodatkowo potrzebne są:

seler (pół), pietruszka (1 szt.) i marchewka (2 szt.) do wywaru

oraz pokrojone w cienkie paseczki:

  • seler naciowy (4 gałązki)
  • skórka z ogórka (świeżego, jednego)
  • marchewka (ze 3)

posiekana świeża kolendra (mała garść)

mały kawałek imbiru

plasterek limonki

słodka śmietanka- 100 ml

przyprawy: pieprz czarny i zielony w ziarenkach, ziele angielskie i sól

 

Wykonanie

Rybę zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, wodę zlewamy w celu usunięcia wszelkich toksyn. Rybę płuczemy i zalewamy świeżą wodą, do której oprócz ryby wkładamy 2 całe marchewki, 1 pietruszkę, 1/2 selera, przyprawy (pieprze i ziele).

Wywar ma 1/2 godziny mrugać na ogniu.

Potem wyjmujemy rybę (trzeba będzie oddzielić mięso od ości), a wywar odcedzamy, wkładamy do niego warzywa pokrojone w cienkie paseczki, imbir i plasterek limonki i zagotowujemy.

Po zagotowaniu wyłączamy ogień, a do zupy dodajemy śmietankę i posiekaną kolendrę.

Na talerz wkładamy kawałki ryby i zalewamy zupą. Smacznego!