Przepisy na zupę

Zupa krem z kukurydzy z awokado

Składniki:
porcja rosołowa z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
sól i pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 awokado
pół puszki kukurydzy
100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
natka pietruszki
ząbek czosnku

Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać zimną wodą (ok. 2 l), zagotować i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać opłukane mięso, sól i pieprz i kukurydzę. Gotować, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wtedy je wyjąć, ostudzić, obrać z kości i drobno posiekać.
Zupę z warzywami i mięsem zmiksować, zagotować ponownie i dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek. Zaprawić śmietaną lub jogurtem. Podawać z kawałkami awokado i pozostałą kukurydzą, posypać natką.

 

Parippu - zupa z soczewicy i mleczka kokosowego

Składniki:
0,5 l wody
25 dag (około szklanki) czerwonej soczewicy
250 ml (szklanka) mleczka kokosowego
1 duża cebula
1 pomidor
2 zielone papryczki chilli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
sól do smaku

Część podsmażana:
2 łyżki dobrego oleju
1 mniejsza cebula
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
8 - 10 listków curry

Sposób przygotowania:
Do niezbyt dużego garnka wlać 0,5 l zimnej wody i wsypać soczewicę. Zanim zacznie się gotować, posiekać cebulę, pomidora oraz papryczki po uprzednim usunięciu z nich nasion. Dodać całość do wywaru. Następnie wsypać kolendrę, kmin i kurkumę. Wlać mleczko kokosowe. Całość gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupa zgęstnieje w miarę, jak będzie mięknąć soczewica. Gdyby całość okazała się zbyt gęsta, można dolać odrobinę wrzącej wody.
Przygotować mały rondel lub patelnię. Rozgrzać w nim olej i wsypać nasiona kminu oraz gorczycy. Przykryć pokrywką, gdyż nasiona będą pękać i fruwać po całym naczyniu. Następnie dodać posiekaną cebulkę i listki curry. Podsmażać, aż cebula się zezłoci.
Całość przełożyć do garnka z soczewicą. Posolić do smaku.
Ilość składników zapewni 3-4 porcje. Czas przygotowania - około 20 minut.

 

Zielone jest zdrowe, czyli krem strączkowy ze słonecznikiem

Składniki:
skrzydełko z kurczaka
40 dkg pręgi wołowej
torebka mrożonego groszku
torebka mrożonego bobu (jeśli jest sezon można surowego)
1 włoszczyzna (dobrze dodać dodatkową marchewkę, jeśli w paczce jest jej mało)
1 nieduża cebula
garść pestek słonecznika
kilka kiełków słonecznika
kwaśna, gęsta śmietana 18%
sól, pieprz do smaku,
zioła wszelkie świeże pachnące: my pokroiliśmy kilka liści bazylii

Przygotowanie:
Skrzydełko z kurczaka i pręgę wołową starannie myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy bulion, do którego dorzucamy włoszczyznę (wcześniej umyte i obrane warzywa). Małą cebulę kroimy w cienkie talarki i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Do gotującego się bulionu wrzucamy mrożony groszek. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie. Miękkie strąki bobu odcedzamy i obieramy z łupinek. Marchew, seler i zielony groszek miksujemy blenderem na jednolitą masę dodając także obrany bób. Wyłączamy bulion, odcedzamy sam wywar. Wlewamy zmiksowane warzywa i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Krem wlewamy do barszczówki. Na wierzchu kładziemy łyżkę kwaśniej śmietany, klika kiełków słonecznikowych i posypujemy prażonymi pestkami.