Bananowe bułeczki

Bogate w błonnik i składniki mineralne, dostarczają energii.

Składniki:

  • 125g mąki razowej
  • 25g zarodków pszennych lub płatków owsianych
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80ml oleju
  • 75g ziaren słonecznika lub 50g pestek dyni
  • 2 dojrzałe banany

Przygotowanie:

Przygotować 6 foremek do babeczek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych pergaminem. Mąkę, zarodki lub płatki, proszek do pieczenia i pestki wymieszać w misce. Oddzielnie zmiksować jajo i olej. Do masy dodać suche składniki i ucierać na gładko.
Banany ugnieść widelcem i wymieszać z ciastem. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 200st.C 20-30 minut.