Ciasteczka owsiane

Bogate w błonnik regulujący pracę jelit oraz witaminy i minerały, dodają energii na resztę dnia.

Składniki:

  • 115g masła
  • 85g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 115g mąki razowej + łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115g płatków owsianych
  • 115g suszonych owoców (daktyle, śliwki, morele) drobno pokrojonych
  • 25g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier, miód, skórkę i sok z pomarańczy podgrzać w garnku na małym ogniu aż masło się stopi, a cukier rozpuści. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem, płatki i połowę suszonych owoców, dodać syrop, wymieszać. Na blachę nakładać łyżką placuszki, lekko spłaszczyć (około 1cm grubości). Posypać resztą owoców i orzechami. Piec 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.