Energetyczna granola

Zdrowa słodkość, zawiera magnez, cynk, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz szereg witamin, składniki te dodają energii, usprawniają pracę umysłu, poprawiają nastrój i regulują pracę jelit. Przygotowanie zajmuje 15-20 minut.

Składniki:

  • 115g płatków owsianych (12 łyżek)
  • 115g mąki z pełnego przemiału (12 łyżek)
  • 50g pestek słonecznika
  • 25g pestek dyni
  • 50g prażonych orzechów laskowych
  • 25g grubo posiekanych migdałów
  • 50ml oleju
  • 50ml miodu
  • 50g rodzynek
  • 50g suszonych moreli grubo pokrojonych

(nie ma potrzeby dokładnego ważenia składników, wystarczy zachować proporcje)

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 140 st C. Płatki owsiane, orzechy i pestki wymieszać w misce i odstawić. Olej z miodem powoli podgrzewać w garnku, aż się zmieszają. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę suchych składników i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, posypać rodzynkami i morelami. Piec 50 minut, aż stanie się chrupka. Po wystudzeniu pokroić. Można ją przechowywać w hermetycznym pojemniku przez długi czas.