Tarta cytrynowa

Składniki:

  • 25 dkg mąki razowej lub graham
  • 15 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka trąb pszennych
  • 200g cukru trzcinowego
  • 5 szt duże cytryny
  • wg uznania płatki migdałowe

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto z mąki, błonnika, cukru, masła i żółtek. Schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyłożyć ciasto do formy na tartę, piec 10-12 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia. Ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody ugotuj syrop. Cytryny sparz, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzucaj je partiami do wrzącego syropu i gotuj 2 minuty na małym ogniu. Odcedzi. Ułóż plasterki cytryn na cieście, posyp cukrem i wstaw do gorącego piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu posyp płatkami migdałowymi.