Tort marchewkowy

Działanie: odżywcze, lekko rozgrzewające, wzmacniające. Świetny niedzielny deser.

Składniki:

  • 250g marchwi startej na drobnej tarce
  • 6 jajek
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
  • 150g masy marcepanowej
  • kilka goździków
  • odrobina pokrojonego imbiru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta kakao
  • 150g drobno pokrojonych orzechów
  • 150g zmielonych migdałów

Przygotowanie:

Marchewkę wymieszać z 6 żółtkami. Następnie dodać cukier, masę marcepanową, goździki, imbir, sól, cytrynę, kakao, orzechy i migdały, dokładnie wymieszać. Ubite białka powoli dodawać do ciasta. Gdy ciasto będzie za suche, dodać trochę zimnej wody. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec około godziny w temperaturze 200ºC.