Talary orzechowe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej z pełnego ziarna
  • 50-100 g bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki kawy naturalnej
  • nieco miodu lub syropu klonowego do smaku
  • 1 jajko
  • 100 g prażonych orzeszków
  • 100 g zimnego, świeżego masła
  • cynamon
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • szczyptę soli kamiennej

Przygotowanie:

Składniki te dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Toczyć wałki o średnicy 3 cm i odstawić na noc do chłodnego miejsca. Następnie ostrym nożem pociąć na cienkie krążki i piec na blasze do zarumienienia. Rozgrzać w garnku gorzką czekoladę i do połowy zanurzać w niej upieczone talarki, odkładać na folię do ostudzenia.