Pączki

Składniki:
2,5 szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. mąki pszennej typ 450 (wyjątkowo do pączków biała mąka, wykorzystujcie ją rzadko, najlepiej jako dodatek)
1 szkl. mleka
¼ szkl wody
50 g masła śmietankowego lub extra
6 łyżek cukru nierafinowanego
6 żółtek
30 g świeżych drożdży
marmolada, dżem domowej roboty
olej rzepakowy do smażenia

Do lekko podgrzanego mleka i wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i masło. Na koniec 3 łyżki mąki i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Pozostałe mąki wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zaczyn. Wyrabiamy ciasto, tak aby odchodziło od ręki, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przed rozwałkowaniem jeszcze raz wyrobiamy. Wycinamy koła, nadziewamy marmoladą i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy na głębokim oleju.

Białka wykorzystujemy do zrobienia bezów