Piernik Benedyktynów

Składniki:

¼ l miodu

100 g cukru nierafinowanego

½ kg mąki (pół na pół) orkiszowej typ 1850 i pszennej typ 1850

½ szkl. wody

4 jajka

1-2 łyżki przypraw korzennych (najlepiej własnej roboty)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

łyżka oliwy

bakalie (pokrojone suszone figi, śliwki, migdały, orzechy itp.)

 

Wykonanie:

Zagotować cukier z wodą, miodem i przyprawami korzennymi. Lekko ostudzoną masę wymieszać dokładnie z mąką. Gdy przestygnie, dodać jajka rozmieszane z sodą, wsypać proszek do pieczenia i wlać oliwę. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką na gładką masę i dodać bakalie wymieszane z odrobiną mąki.

Przełożyć do wysmarowanej masłem blaszki i obsypanej mąką. Piec ok. 1h  w temp. 160 st.

Po ostygnięciu można polać czekoladą.

Piernik najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, jest wtedy smaczniejszy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego