Mazurek z suszonymi owocami

Mazurek z suszonymi owocami

Składniki:

Ciasto

2 szkl. mąki pszennej razowej lub orkiszowej

100g masła

szczypta soli

skórka starta z 1 cytryny (porządnie wyszorowana i wyparzona!)

ok. ½ szkl. zimnej wody

jeśli ktoś lubi lekko słodkie ciasto, można trochę dosłodzić


Masa owocowa

1 - 1,5 szkl. suszonych owoców np. morele, daktyle, śliwki

0,5 l wody

płatki owsiane albo zmielone migdały - (w razie potrzeby) do zagęszczenia

 

Sposób wykonania:

Mąkę posiekać z masłem, solą, skórką z cytryny i dodać tyle wody, aby zlepić szybko ciasto. Nie wyrabiać. Ciasto schłodzić w lodówce.

Owoce suszone sparzyć wrzącą wodą, odsączyć. Następnie gotować w wodzie przez ok. 30 minut, a na końcu (jeśli trzeba) zagęścić płatkami owsianymi albo zmielonymi migdałami.

Ciasto rozwałkować, umieścić na blaszce, utworzyć brzegi wyłożyć masę owocową, piec w 180 st przez ok. 20-30 minut.

Można polać czekoladą, udekorować migdałami.