Jajeczka orkiszowe

Składniki:

  • 150 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g kaszki manny

Wykonanie:

Masło i cukier ucieramy, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Tak schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką w kształcie jajka, a jeśli nie mamy  to poszukajcie w kuchni jakiś przyrząd, aby od niego wykrawać - ja miałam coś  takiego z Tupperware. Ostatecznie  można zrobić kółeczka i rozciągnąć troszkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy jak pisankę według upodobań.

Smacznego