Jabłko w wiórkach kokosowych

Efektowny i bardzo łatwy w wykonaniu deser. Szybki ratunek dla niespodziewanych gości, jak również zdrowa słodycz dla małego łasucha.

Składniki:

  1. jabłko

1 jajko

1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego

wiórki kokosowe

czekolada gorzka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe na złoty kolor,uważając, by się nie przypaliły. Jabłko obierz, pokrój na cztery grube plastry. Z dwóch środkowych wydrąż gniazdo nasienne.Ubij widelcem jajko z łyżeczką cukru. Zanurz w nim każdy plaster jabłka, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Plastry jabłka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na kilkanaście minut, aż jabłko zmięknie.

Udekoruj czekoladą.

Smacznego