Pieguski - ciasteczka domowej roboty

Pomysł ma super chrupiące ciasteczka, przypominające smakiem sklepowe pieguski, ale o niebo lepsze i bez ” ulepszaczy”. Dorzucając do nich różne składniki w zależności od tego, na co ma się ochotę  można tworzyć różne smaki.

Przepis z książki Jamiego Oliviera.

 

Przepis na ok. 15 ciasteczek:

  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 jajko (z wolnego wybiegu)
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 25 g płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki: gorzka czekolada / bakalie / skórka z cytryny

Wykonanie:

Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i  sól, wszystko zmiksować. Dorzucić według gustu: 50 g pokrojonej gorzkiej czekolady / 50 g suszonych owoców / 50 g posiekanych orzechów i dobrze wymieszać. Za pomocą łyżki przełożyć ciasto na folię spożywczą, uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Włożyć ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut. Wyjąć schłodzone ciasto i pokoić na 1-centymetrowe plastry. Piec w nagrzanym piekarniku 190 st przez 8 - 10 minut, aż brzegi ciasteczek będą mocno przypieczone.

Można zrobić podwójną ilość, podzielić na więcej porcji i trzymać w zamrażarniku. A gdy najdzie nas ochota albo pojawią się niespodziewani goście, wyciągnąć z zamrażarnika, pozostawić na ok. 15 minut, aby lepiej się kroiło i upiec.

 

Smacznego