Crumble z owocami

Niby nic odkrywczego, ot kolejny sposób podania owoców. Ale crumble kusi: szybkością wykonania, łatwością eksperymentowania ze składnikami i gwarancją efektu końcowego. Idealna zdrowa ”pokusa” na chłodne popołudnie.

 Składniki:

  • owoce

Ostatnie crumble robiłam z jabłek, mogą być też gruszki, wiśnie, śliwki itd.

Kruszonka:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g zimnego masła, można dać olej roślinny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 50 g migdałów posiekanych lub zmielonych

Sposób wykonania:

Pokrojone jabłka skropić cytryną, lekko poddusić z łyżką miodu, dodać cynamon, kardamon i imbir. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki. Owoce posypać kruszonką i piec w 180 st. przez 20-30 minut.