Sezamowe inspiracje, czyli ciasteczka sezamowe

Coś dla smakoszy sezamu... Nie za słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka sezamowe

Składniki:

1 szkl. mąki orkiszowej

1 szkl. mąki kukurydzianej

3 łyżki płatków zbożowych

12 dag masła

5 łyżek miodu

1 łyżka pasty sezamowej Tahini (można pominąć)

10 dag sezamu

1-2 łyżki mleka sezamowego  albo zimnej wody..

 

Polecam zrobić własne mleko sezamowe: ½ szkl. sezamu

1 szkl. ciepłej wody

szczypta soli morskiej

Sezam namoczyć na noc, odsączyć i odlać wodę. Zmiksować nasiona z ciepłą wodą, solą morską i gotowe. Można stosować w takiej postaci albo odsączyć, a powstałą pastę przyprawić według upodobań i podawać z chlebem albo wykorzystać do wypieku np.ciastek.

Ciasteczka sezamowe

W misce wymieszać obie mąki, miękkie masło, płatki, sezam, pastę sezamową i miód. Dodać mleko albo wodę, tylko tyle, aby uzyskać gęstą konsystencję (jeśli dodajemy pastę z tahini i płynny miód to 1 łyżka płynu wystarczy), nie wyrabiać. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1,5 h. Po wyjęciu lekko rozwałkować (albo ręką spłaszczyć) na posypanej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka. Piec w 180 st przez 20 minut.


Smacznego