Granola

Składniki:

  • 3-4 filiżanki płatków zbożowych (owsianych, jęczmiennych, żytnich, orkiszowych itp..)

  • 1 filiżanka otrąb owsianych, orkiszowych lub pszennych

  • ½ filiżanki sezamu

  • ½ filiżanki siemienia lnianego

  • 1 filiżanka mąki kukurydzianej

  • ok. 3-4 łyżki miodu

  • słód/melasa wg uznania

  • ½ filiżanki oleju/oliwy

Wykonanie:

Mieszamy wszystko i pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut, w trakcie pieczenia można przemieszać. Dodajemy następnie np. słonecznik, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, migdały, sparzone rodzynki wg upodobania i jeszcze pieczemy ok 10 minut. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce 3-4 tygodnie.