Ciasteczka korzenne

Te kruche i aromatyczne ciasteczka idealnie się sprawdzą w jesienno - zimowe dni.
Przyprawy korzenne w nich zawarte wspaniale nas rozgrzeją, wzmocnią i pobudzą.

Składniki:

  • 100 g mąki razowej

  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

  • 70 g cukru nierafinowanego

  • 100 g masła

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (można pominąć)

  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • ½ łyżeczki kardamonu

  • ½ łyżeczki mielonych goździków

  • ⅓ łyżeczki zmielonego imbiru

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem i cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy według uznania.