Piernik z dyni

 Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej

  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej

  • 3 szkl. startej dyni (na drobnych oczkach)

  • 1 szkl. miodu

  • po ¼  szkl. melasy i słodu

  • ¾ szkl.oleju/oliwy

  • 2 jajka

  • 1 torebka proszku do pieczenia (ok. 17g)

  • 1 ½  łyżki przyprawy do pierników (najlepiej własnej roboty, przepis poniżej)

  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru

  • ½ szkl. posiekanych orzechów i migdałów

  • ⅓ szkl. uprażonych ziaren słonecznika i dyni

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać suche składniki czyli przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i bakalie, wymieszać. Następnie startą dynię, miód, słód i melasę oraz oliwę/olej i żółtka. Białka ubić i dodać na sam koniec, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Pozostawić na ok. 15 minut, po tym czasie masę przelać do wysmarowanej olejem prostokątnej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 1h.

Po ostygnięciu można polać gorzką czekoladą.

 Polecam wykonać własną przyprawę do pierników:

  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, kolendry, anyżu, ziela angielskiego (jeśli lubicie)