Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem

Składniki:

4 cebule
100 g razowego kuskusu
50 g wędzonego łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
płatki suszonej papryki słodkiej
sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie:

  • z cebuli usuń brzydkie łupinki (zostaw jedną warstwę, złocistą),
  • umyj, zetnij lekko końce, by równo stały,
  • zetnij czubki odłóż, wydąż cebulę,
  • wydrąż część pokrój w kostkę,
  • na patelni rozgrzej oliwę, zarumień pokrojoną cebulę
  • kuskus posyp kurkumą, zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wody ile ziarna),
  • odstaw na 3 minuty,
  • po tym czasie dodaj do kuskusu podsmażoną cebulę, płatki papryki, porwanego na kawałki łososia,
  • natkę umyj, posiekaj, też dodaj do kaszki,
  • przypraw całość i wymieszaj,
  • nadziewaj masą cebulę, przykryj czubkiem cebuli i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 20 minut.

Autor przepisu i zdjęcia: Marta Krawczyk