Congee (zupa ryżowa)

Congee (czytaj: kondżi), czyli zupa ryżowa to prastare lekarstwo z Azji. Zupa jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia żołądek,wspomaga wydalanie wody, ma działanie odżywcze, łagodzące i chłodzące.

Przepis podstawowy na congee

  • ryż (dowolny gatunek, najlepiej pełnoziarnisty)
  • woda

Mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, można dostosować do własnych upodobań. Gotować na bardzo małym ogniu od 2-4 h. Im dłużej gotujemy, tym większa moc zupy.

Możliwości urozmaicania tej prostej potrawy są nieskończone: warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.

Kombinacje najbardziej popularnych składników, które można gotować z zupą ryżową :

  • Buddyjska zupa ryżowa:

dowolny gatunek ryżu, mleko, masło, miód

Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy mleko, masło i  miód.

  • Zupa ryżowa z suszonymi owocami:

dowolny gatunek ryżu, suszone owoce

Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy suszone owoce, jeśli potrzeba dosłodzić np. słodem jęczmiennym, miodem, syropem z agawy.

  • Migdałowa zupa ryżowa:

dowolny gatunek ryżu, migdały, dowolny środek słodzący

Migdały moczymy całą noc w mleku, następnie obieramy. Ryż i migdały gotujemy według przepisu podstawowego.

  • Zupa ryżowa z marchewką:

dowolny gatunek ryżu, marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, starty imbir, masło, sos sojowy, kurkuma

Do przygotowanej zupy ryżowej według przepisu podstawowego gotujemy do miękkości pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i imbir,  na koniec dodajemy masło, kurkumę i sos sojowy.

  • Zupa ryżowa ze szpinakiem:

dowolny gatunek ryżu, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, sól morska, masło albo olej sezamowy.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szpinak, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszamy z zupą ryżową.

 

Smacznego