Schab lub szynka pieczone z ziołami

Mięso: schab lub szynka w 1 kawałku (ok. 1,2 - 1,5 kg)

Marynata:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • po 4-5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli kamiennej (do przetworów) lub morskiej nieoczyszczonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • oliwa

Liść laurowy, ziele angielskie i ziarna jałowca rozmiażdżyć w moździeżu i wymieszać z resztą składników, mięso zamarynować i pozostawić na 12h. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, dodać troszkę wody i piec w temp. 180 st.

Po upieczeniu może być wykorzystane na ciepło jako część obiadu; świetnie smakuje z jabłkami w majeranku z żurawiną. Można podawać też na zimno do pieczywa.

 

Jabłka w majeranku z żurawiną

1 kg jabłek

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego lub extra)

3 łyżki żurawiny (suszonej lub ze słoika)

łyżka (lub 2 nawet) majeranku

 

Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na kawałki 2-3 cm (nie za małe) i wrzucamy na rozgrzane w garnku masło. Przyprawiamy majerankiem i mieszamy przez 2-3 minuty. Dodajemy żurawinę i dusimy razem 3 minuty. Gotowe!

 

Smacznego