Pasztet jaglano-szpinakowy

Składniki:

  • 1 szkl. migdałów (najlepiej bez skórki)
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

  • 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

  • 1 jajko

  • 1 łyżka siemienia  lnianego

  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej

  • szczypta curry

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

  • sól morska lub kamienna, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Migdały namoczyć na noc, opłukać i zmiksować.

2. Szpinak poddusić na patelni, dodać czosnek i pozostałe przyprawy. Ważne, aby szpinak dobrze odparował.

3. Wymieszać kaszę jaglaną, migdały i jajko ze szpinakiem, ewentualnie doprawić.

4. Piec w 180 st przez ok. 40 minut.


Smacznego