Kolorowa sałatka z kuskus

Składniki:

  • 350 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka wody
  • 1 duża cukinia
  • 1/2 małego bakłażana
  • 250 g brokułów
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • mała biała cebula
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sos do sałatki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
  • Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.