Koktajl błonnikowy

Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Przy odrobinie wprawy nie zajmie więcej czasu, niż trzy minuty.
Cały proces jest rozłożony na trzy kroki:
Krok pierwszy: Do młynka do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypać po łyżce stołowej:

  1. pestek dyni,
  2. pestek słonecznika,
  3. siemienia lnianego.

Następnie całość zmielić na drobny proszek.
Krok drugi: Zmielone nasiona wsypać do miksera, zalać niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), można dodać jakieś warzywo najlepiej zielone albo owoc - dla urozmaicenia smaku.
Można szykować różne wersję/kombinację typu:

  • jabłko/jagoda
  • jabłko/truskawka
  • maliny/borówki
  • mieszanka wszystkiego

Całość miksować około minuty.
Krok trzeci: Na koniec dolać taką ilość wody, by uzyskać 250-300 ml napoju, i przez kilkanaście sekund miksować, do uzyskania jednolitego płynu.
Po zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne związki organiczne zostają gwałtownie uaktywnione. Ponieważ w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystać w przewodzie pokarmowym i organizmie, to koktajl należy wypić stosunkowo szybko – w ciągu kwadransa od jego przyrządzenia.