Gulasz węgierski

Składniki:

  • olej
  • 4-5 dużych cebul
  • 300-400 g mięsa wołowego na gulasz
  • dodać garść słodkich orzechów włoskich
  • łyżeczkę świeżego, roztartego imbiru lub imbiru sproszkowanego
  • łyżeczkę ostrej papryki
  • 2-3 strąki surowej pikantnej papryki pociętej w paski
  • łyżeczka soli kamiennej
  • 5-6 pomidorów

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem na oleju przyrumienić, pociętą w plasterki lub krążki cebulę. Dodać mięso wołowe i podsmażyć. Następnie dodać orzechy włoskie, imbir, ostrą paprykę, papryczkę chilli oraz sól. Zamieszać. Dodać ¼ litra zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i przez 15 minut pogotować. Następnie dodać drobno pokrojone, obrane ze skórki pomidory i gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie.