Zupa soczewicowa z kaszą jaglaną

Przygotować:

  • oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy)
  • 1 cebulę (czerwoną lub białą)
  • czosnek (1 ząbek, można też pominąć)
  • listek laurowy
  • sos sojowy bądź odrobinę soli (łyżka)
  • koperek
  • kaszę jaglaną (1 szklanka), starkowaną marchewkę (2 sztuki), ewentualnie ziemniaki (3-4 nieduże sztuki)
  • zioła prowansalskie, odrobinę majeranku i pieprzu ziołowego
  • czerwoną soczewicę (1 szklankę)
  • ewentualnie dojrzałe pomidory (2-3 sztuki)
  • ocet balsamiczny lub sok z cytryny (2 łyżki)
  • odrobinę kurkumy
  • łyżkę masła


Do gorącego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, liść laurowy, sos sojowy lub sól, koperek. Zalewamy 2 litrami gorącej wody. Wsypujemy kaszę jaglaną, starkowaną marchewkę i ziemniaki. Przyprawiamy ziołami prowanasalskimi, majerankiem, i pieprzem ziołowym. Dodajemy czerwoną soczewicę. Gotujemy 20 -30 minut. Dodajemy pomidory, dusimy chwilę. Jeżeli zupa jest za gęsta, dolewamy wody. Dodajemy ocet balsamiczny lub sos z cytryny, kurkumę i łyżkę masła.