Przepis na zupę pychotkę z cieciorki - polecana przez cały rok

Składniki:

  • Pół szklanki cieciorki
  • Jedna trzecia szklanki kaszy pęczak
  • Marchewka (najlepsza ekologiczna)
  • Jeden mały seler lub część dużego
  • Por (tylko biała część)
  • Pół papryki
  • Tradycyjny sos pomidorowy (kilka łyżek, do smaku)
  • Zioła prowansalskie
  • Rozmaryn (suszony lub świeży)
  • Pieprz ziołowy
  • Papryka ostra (lub łagodna) w proszku


Pół szklanki cieciorki namoczyć na noc i ugotować osobno (około godziny).
Warzywa czyścimy, obieramy, kroimy na paski. W tym czasie opłukujemy kaszę pęczak pod bieżącą wodą i wrzucamy do wody (około litra) w garnku. Potem dodajemy cieciorkę. Następnie obrane i pokrojone warzywa. Na końcu paprykę. Nie gotujemy zbyt długo, jarzyny powinny być jędrne. Dodajemy sos pomidorowy i do smaku zioła prowansalskie, rozmaryn (szczyptę), także według uznania sól, pieprz, paprykę.
Wlewamy zupę do miseczek. Jest pyszna, pożywna, ale lekka, o wyrazistym smaku. Smakuje, gdy pada deszcz i gdy świeci słońce.