Szybka zupa meksykańska z mięsem

Składniki:

  • mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
  • sól, pieprz
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)

Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania.
Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia ani żadnych składników nie podsmażamy.