Krupnik z fasolą

Składniki :

  • 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 cebulki (średnie)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 kapelusze grzybów suszonych
  • 1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym (40 dag) lub szklanka ugotowanej
  • pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, tymianek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki do posypania
  • 7 szklanek wody

Obrać włoszczyznę i ziemniaki. Włożyć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej (grube oczka) seler, pietruszkę, 1 marchewkę, 1 cebulkę pokrojoną w piórka, drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki, pokruszone suszone grzybki. Zalać wodą. Kaszę dobrze wypłukać i wrzucić do zupy. Gotować na małym gazie 1 godzinę. Dodać fasolę (ugotowaną lub z puszki) i pogotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku. Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem).
Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki, cebulką.