Zupa - krem z ciecierzcy i pomidorów, wegetariańska

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy (ze słoika lub namoczona i ugotowana)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • 400 g pulpy pomidorowej (lub podobna ilość pomidorów – świeżych czy z puszki – decyzja należy do Ciebie)
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka cukru trzcinowego


Cebulę siekamy w półplasterki i lekko szkliwimy na oliwie wraz z rozgniecionym czosnkiem.
Dodajemy pół litra wody, łyżkę masła i pulpę pomidorową. Doprawiamy, solimy i gotujemy 5 minut.
Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, można dodać ją do zupy. Jeśli używamy suszonej, trzeba ją namoczyć 12 godzin wcześniej i podgotować około 50 minut, a następnie dodać do zupy.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze 5-10 minut ma mały ogniu.
Miksujemy blenderem na jednolitą pulpę.