Zupa curry z ciecierzycą, wegetariańska

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry łagodne
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 szklanka szpinaku, rozdarty

Sposób przyrządzania:
Podsmażyć cebulę i czosnek w odrobinie oleju.
Dodaj pastę curry, pokrojone w kostkę pomidory, resztę składników. Doprowadzić do wrzenia. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, można dodać ją do zupy. Jeśli używamy suszonej, trzeba ją namoczyć 12 godzin wcześniej i podgotować około 50 minut, a następnie dodać do zupy.
Dodaj ciecierzycy i szpinaku, gotuj 15 minut.
Udekoruj szpinakiem