Zupa wiejska z lanymi kluskami

Składniki:

  • Kurczak (porcja rosołowa)
  • Kurkuma
  • Imbir
  • Marchew (2), pietruszka (1), ziemniaki (3)
  • Seler (1/4), por (1/4), cebula (0,5), czosnek (ząbek)
  • Pieprz czarny, ziołowy
  • Sól, sos sojowy
  • Koperek, natka
  • Gorąca woda
  • + lane kluski (jajko, sól, mąka pszenna lub orkiszowa)
  • Opcjonalnie: czosnek

Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy porcję rosołową, przyprawiamy kurkumą i imbirem. Gdy woda się zagotuje, wylać wszystko, by pozbyć się toksyn; następnie zalać kurczaka gorącą wodą, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler, por, cebulę i czosnek. Przyprawić pieprzem czarnym i ziołowym, solą lub sosem sojowym. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koperek lub natkę pietruszki. Zrobić ciasto na lane kluski (o gęstości ciasta naleśnikowego, generalnie o proporcji na 1 jajko 2 czubate łyżki mąki), lać na gotujacą się zupę. Można jeszcze doprawić czosnkiem - jeśli ktoś lubi