Zupa jesienna z kapustą

Przygotować:

  • Szczyptę tymianku i pół łyżeczki kurkumy, wymieszać
  • 3 pokrojone marchewki
  • 1 pokrojoną pietruszkę
  • 5 pokrojonych ziemniaków
  • Pół główki pokrojonej kapusty białej
  • 2 posiekane cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
  • Szczyptę pieprzu
  • Szklankę namoczonej wcześniej fasoli
  • Szczyptę soli
  • Duży sparzony i pokrojony pomidor
  • Garść siekanej natki pietruszki


Do 2-3 litrów wrzątku dodać tymianek, kurkumę, wymieszać. Pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki. Pokrojoną kapustę i posiekane cebule poddusić na oliwie, dodać czosnek i wszystko przełożyć do garnka z zupą. Przyprawić imbirem, pieprzem. Dodać wcześniej namoczoną fasolę. Posolić. Wrzucić sparzony,  pokrojony pomidor i garść natki pietruszki. Gotować przez godzinę.