Zupa z soczewicy

Katarzyna Rudnicka.

Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na zupę z soczewicy, którą z pewnością polubią mali i duzi.

Składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 1 cebula czerwona
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100g dobrego boczku wędzonego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki musztardy
  • tymianek
  • kurkuma
  • lubczyk
  • pieprz, sól

Przygotowanie:
Marchewkę i cebulę obieramy, mielimy w blenderze razem z boczkiem i natką pietruszki na papkę. Masę z blendera podsmażamy w garnku, do czasu kiedy marchewka będzie miękka, ok. 4 minuty. Następnie dajemy soczewicę, chwilę podsmażamy. Wlewamy 1,5 l.  gorącej wody, dodajemy pomidory z puszki, musztardę, tymianek, kurkumę, lubczyk, pieprz i sól. Gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Gdy zupa jest za gęsta, dolewamy gorącą wodę.