Zupa krem z ziemniaków i kalafiora

Katarzyna Rudnicka.

zupa krem z ziemnaków i kalafioraSkładniki:

  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ziemniaki
  • kilka różyczek kalafiora
  • imbir - 2cm
  • 1 czosnek
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk
  • sól, pieprz,
  • curry
  • 1 łyżeczka cytryny

Przygotowanie:

Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.