Kotlety z kalafiora i cieciorki

Połączenie popularnego w naszej kuchni kalafiora z mało znaną ciecierzycą (tzw. groch włoski lub cieciorka). Pożywne i smaczne danie dostarczające białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z gr. B, C, K oraz żelazo, wapń, potas, magnez i cynk.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatałowa
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • sól kamienna lub morska, pieprz
  • sezam, płatki owsiane - do obtoczenia
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy


Sposób wykonania:

Przygotowanie ciecierzycy
Ciecierzycę moczyć 12 godz. (najlepiej zostawić na noc) w zimnej przegotowanej wodzie. Odcedzić, a następnie gotować do miękkości ponad 1 godz., nie solić. Przez pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu bez przykrycia, później zmniejszyć na średni i przykryć.

Przygotowanie kotletów
Kalafior ugotować na parze ok. 10-15 min., po ostygnięciu delikatnie rozdrobnić rękami lub widelcem. Odsączoną ciecierzycę zmiksować z mąką pełnoziarnistą, dodać kalafior, czosnek. Przyprawić pieprzem, solą, gałką i tymiankiem. Uformować kotlety i obtoczyć w sezamie i/lub płatkach owsianych. Usmażyć na małej ilości oleju. Kotlety można podać z puree marchewkowym lub kaszą jaglaną.