Kotlety z fasoli adzuki i bakłażana

Fasola podobnie jak inne rośliny strączkowe stanowi bogate źródło białka, wapnia, żelaza, potasu, niektórych wit. z gr. B i C. Wskazana dla osób z nadmiarem wilgoci i wody w organizmie (działa osuszająco i zmniejsza obrzęki), wzmacnia funkcje nerek i odtruwa organizm.

 

Składniki
2,5 szkl. ugotowanej fasoli adzuki
½ bakłażana
1 cebula
4 łyżki płatków zbożowych
1 łyżka otrąb owsianych
3 łyżki sezamu
1 łyżka oliwy extra virgin
3 ząbki czosnku
sól morska, pieprz
łyżka posiekanego koperku


Przygotowanie:
Fasolę adzuki moczymy całą noc, wylewamy wodę i gotujemy do miękkości (ok. 45-50 min). Przeczytaj kilka wskazówek, jak przygotować rośliny strączkowe, aby uniknąć przykrych dolegliwości po ich spożyciu i usunąć zawarte w nich substancje antyodżywcze.
Bakłażana i cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, fasolkę i miksujemy. Wrzucamy rozgniecione płatki owsiane i sezam, koperek, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 20 - 30 minut.

Smacznego