Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 400g soczewicy (brązowa, czerwona lub inna - do wyboru)
  • dwie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży imbir
  • kilka sztuk suszonych pomidorów
  • 1-2  łyżki octu balsamicznego
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól morska, pieprz cytrynowy
  • oliwa lub masło klarowane

Wykonanie:

Soczewicę namoczyć w wodzie np. zostawić na całą noc, nie jest to “zabieg” konieczny, ale ułatwia trawienie. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20 minut) - powinna mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby nadmiar wody odlać.

Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu przez 3-4 minuty, dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut.

Do ugotowanej soczewicy dodać czosnek, imbir, cebulkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec udekorować suszonymi pomidorami.

Polecam do tego dania ser gorgonzola albo lazur.

Moja wersja na dziś z kluseczkami

Smacznego