Makaron z łososiem i parmezanem

makaron z łososiem i parmezanemSzybkie, łatwe i smaczne danie.

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty
  • kawałek świeżego łososia bez skóry
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół cebuli
  • parmezan
  • sól morska lub kamienna
  • pieprz czarny lub cytrynowy
  • koperek

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Łososia skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy, grillujemy lub gotujemy na parze. Jeżeli nie mamy czasu, łososia podsmażamy na maśle klarowanym. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy kilka minut, następnie dodajemy czosnek. Po chwili dorzucamy ugotowany makaron, łososia w kawałkach, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy koperkiem i parmezanem.