Naleśniki ryżowe z kurczakiem i kapustą

Pyszne sajgonki jako przekąską lub danie obiadowe.

Składniki (12 sztuk):

  • papier ryżowy
  • pół małego opakowania makaronu ryżowego
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • podwójna pierś z kurczaka
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • łyżka oliwy
  • sól morska lub kamienna
  • pieprz

Przygotowanie:


Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki. Marynujemy w sosie sojowym, miodzie, imbirze i czosnku, najlepiej dzień wcześniej. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i startą marchewkę, doprawiamy. Przygotowujemy makaron ryżowy. Wkładamy do gorącej wody na 3 minuty i odcedzamy. Pierś z kurczaka grillujemy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na namoczone płaty papieru ryżowego, zawijamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.