Makaron z dynią i rukolą

Pyszne i szybkie danie na jesienne popołudnie. Bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. z gr.B i C), sole mineralne (m.in. potas, magnez ,fosfor, cynk, wapń).

Składniki:

  • opakowanie makaronu pełnoziarnistego
  • pół kilo dyni
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • rucola
  • sól, 
  • pieprz

 Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dynię kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy rucolą i parmezanem. Skrapiamy oliwą.